- 20/02/2024
- By Jean-Paul Giesen
- commercieel
Een groot deel van alle woningen in Nederland heeft ze nog: de ouderwetse stoppenkast met zekeringen. Vroeger noemde men dit stoppenkast, tegenwoordig is het gebruikelijker om het groepenkast of verdeelkast te noemen.
De moderne groepenkast is voorzien van een installatieautomaat. Deze variant biedt voordelen ten opzichte van de stoppenkast met zekeringen: bij overbelasting of kortsluiting hoeft niet gezocht te worden naar een nieuwe zekering maar kan de schakelaar van de automaat eenvoudig weer omhoog gezet worden. Uiteraard pas nadat de oorzaak van de overbelasting of kortsluiting is weggenomen.
Naast dat de installatieautomaat een stukje gemak met zich meebrengt, is er ook sprake van een verkleind veiligheidsrisico. Bovendien vertraagt een oudere groepenkast de energietransitie.
De oude stoppenkast is vaak niet ontworpen voor de grote elektrische belasting die moderne huishoudens en apparaten vereisen (meerdere airco’s in huis, elektrisch koken, elektrische auto etc.). Dit kan leiden tot oververhitting en vervolgens brandgevaar. We kunnen dus stellen dat de oudere kast niet toereikend is. Ook thuisopslag is met een dergelijke kast niet mogelijk.
Wat zijn risico’s?
In een oude stoppenkast zitten smeltzekeringen die met de hand vervangen moeten worden. Dit vergroot het risico op een elektrische schok als dit niet op de juiste wijze gedaan wordt.
Daarnaast zijn de meeste verouderde groepenkasten niet of onvoldoende voorzien van aardlekschakelaars. Juist de aardlekschakelaars zijn essentieel voor het voorkomen van elektrocutie en voor het detecteren van lekstromen. Moderne groepenkasten hebben deze voorziening wel.
Verder loopt in veel oudere woningen de aarding niet via een aardpen, maar via de waterleiding. In de oude situatie met metalen waterleidingen was dat een prima aardingsvoorziening maar met de kunststofleidingen die waterleidingsbedrijven tegenwoordig gebruiken is de aarding/vereffeningsweerstand bij veel woningen niet meer op orde. Zo is het mogelijk dat, als door een mankement uw wasmachine onder stroom komt te staan, deze elektriciteit via uw lichaam wegvloeit in plaats van via de daarvoor bedoelde vereffeningsleiding.
Ook de verouderde bedrading voldoet niet meer aan de huidige normen. Zo is er op diverse plaatsen nog altijd canvas bedrading in gebruik.
Wij komen in ons werk regelmatig verdeelkasten tegen die niet meer voldoen aan de huidige veiligheidsnormen en voor direct of indirect gevaar zorgen.
Door het toenemend gebruik van elektrische apparaten zoals warmtepompen, laadpalen, elektrische boilers zoals een kokend water kraan, elektrische kookplaten en de duurzame elektrische energie van zonnepanelen, ontstaan er in een groepenkast (te) hoge stromen. Hier is de oude stoppenkast niet op voorbereid. De bedrading is vaak te dun waardoor oververhitting ontstaat en onderdelen kunnen uitvallen of kabels kunnen doorbranden. Uiteindelijk kan er zelfs brand ontstaan in de meterkast.
De moderne groepenkast is anders gebouwd. Deze is berekend op hogere stromen en zwaardere belastingen en is bovendien geschikt voor teruglevering en vooropslag van elektrische energie (zie blog over thuisaccu’s).
Duurzaamheid
Vanzelfsprekend hoeft de oude stoppenkast niet in de afvalcontainer te verdwijnen. Er zitten nog tal van bruikbare grondstoffen in zoals koper, kunststof en ijzer. Deze zijn door middel van recycling uitermate geschikt voor een tweede leven.
Meer weten?
Wilt u meer weten over het de risico’s van een oude stoppenkast of juist over de voordelen van een moderne installatieautomaat? Wij informeren u graag. Bel ons voor het maken van een afspraak zodat we samen de mogelijkheden voor uw situatie kunnen bespreken.
Recente reacties