- 05/09/2023
- By Jean-Paul Giesen
- commercieel
Het duurzaam maken van een woning begint doorgaans op één plaats: de meterkast. Deze is het centrale punt voor de energievoorziening in een woning: hier bevindt zich de groepenkast. Een veilige en duurzame groepenkast zorgt voor een veilige en efficiënte verdeling van alle energiestromen. Dit gebeurt door energie die men zelf opwekt door het gebruik van bijv. zonnepanelen en windmolens te monitoren en goed te verdelen over alle apparatuur in de woning.
Monitoren
Om niet klakkeloos alle opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet, is het belangrijk om goed te monitoren. Vanzelfsprekend is het beter om alle opgewekte energie direct te gebruiken of op te slaan in een thuisbatterij. Over thuisbatterijen is ook veel te vertellen; daarover leest u meer in deze blog.
Ook zorgt het monitoren ervoor dat u energie kunt besparen. Zo kunt u met de juiste monitoring zien dat die oude vriezer, die overigens nog prima zijn werk doet, niet meer energiezuinig is. Wellicht gaat u door vervanging minder energie gebruiken en verdient u de aanschaf binnen 2 jaar terug.
Wat kunt u doen om uw huis te verduurzamen?
- Is uw huis goed geïsoleerd? Zorg dan ook voor goede (al dan niet mechanische) ventilatie. Dit is belangrijk voor een gezond en prettig binnenklimaat.
- Kies voor een duurzame energieaanbieder. Er zijn tal van aanbieders die groene stroom leveren.
- Voorzie uw huis van de juiste apparatuur: zonnepanelen, een zonneboiler en (hybride) warmtepomp zorgen voor eigen opwekking en verminderen uw energieverbruik vanuit het net.
- Heeft u zonnepanelen maar bent u overdag niet veel thuis? Denk dan aan een thuisbatterij die de piekstroom van een zonnige dag opvangt en die u ’s avonds kunt verbruiken.
- Plaats een slimme thermostaat en plaats een tijdschakelaar op apparatuur die ’s nachts niet aan hoeft te staan. Denk hierbij aan bijv. een boiler in de keuken of badkamer. Hiermee kunt u veel energie en dus geld besparen.
- Plaats kWh meters (of kilowattuur meters) in de meterkast. Hiermee kunt u energiestromen meten en met die informatie uw verbruik terugdringen. Er zijn kWh meters op de markt die via een app uit te lezen zijn, zodat u overal en altijd inzicht heeft in uw verbruik.
- Wilt u nog meer controle hebben en uw huis zo energieneutraal mogelijk hebben? Dan zijn er domotica oplossingen. Deze oplossingen passen alles aan op de behoefte, aanwezigheid, weersomstandigheden en laten de verschillende systemen hiervoor optimaal samenwerken. Zo bent u heel energie-efficiënt.
Uitbreiden van de meterkast/groepenkast
Wanneer u wilt gaan verduurzamen dient u rekening te houden met de gevolgen voor uw meterkast en groepenkast. Uiteraard heeft u naast de bestaande groepen ook extra ruimte nodig voor uw extra apparatuur zoals laadpaal, warmtepomp en zonnepanelen.
Naast de extra groepen wilt u misschien in de toekomst nog wat verder gaan met domotica en monitoring. Daarnaast is warmteontwikkeling en de afvoer van deze warmte ook een punt om rekening mee te houden binnen uw nieuwe groepenkast. Een te volle groepenkast kan een oorzaak zijn van brand.
De meterkast en de gevolgen van het plaatsen van zonnepanelen
Zodra er zonnepanelen geplaatst gaan worden, worden deze een onderdeel van de elektrische installatie en dit heeft een grotere belasting van de meterkast tot gevolg. Op een zonnige dag wordt veel stroom opgewekt. Hierdoor lopen voor lange tijd hoge stromen en hoge spanningen door de leidingen. In de zomer gaat de omvormer al om 6.00u aan de slag en stopt pas rond 21.30u. De hoogste piek bevindt zich tussen 11.00u en 15.00u. De groepenkast moet hierop berekend zijn. Er zijn speciale groepenkasten verkrijgbaar die PV voorbereid zijn, een andere benaming voor voorbereid op zonnepanelen. Deze zijn onder meer voorzien van dikkere bedrading en speciale automaten.
De meterkast en de gevolgen van het plaatsen van een warmtepomp
De (hybride) warmtepomp is relatief nieuw in woningen. Een warmtepomp haalt warmte uit de (buiten)lucht en zet deze om in warmte voor in de woning. Afhankelijk van het model dat u kiest, kan dat een behoorlijke elektrische belasting met zich meebrengen. Denk daarbij aan ca 3 kW per uur. Dit houdt automatisch in dat een warmtepomp op een aparte groep aangesloten dient te worden, namelijk eentje die zwaar genoeg is om in de vraag te voorzien.
Het is aan te raden om een zo energiezuinig model warmtepomp te kiezen of deze te combineren met zonnepanelen en eventueel een zonneboiler. Ook zijn er speciale groepenkasten beschikbaar die geschikt zijn voor warmtepompen.
De meterkast en de gevolgen van het plaatsen van een laadpaal
Met het toenemende aantal elektrische rijders komt er steeds meer behoefte aan het thuis opladen van het elektrische voertuig. Voor een laadpaal is een aansluiting in de meterkast nodig. Ook hier geldt een lange belasting van de groepenkast met hoge stromen. Veel laadpalen hebben een laadvermogen van 11kW of 22kW (resp.: 16A, 32A). Hierdoor zijn aanpassingen aan de groepenkast nodig. Denk hierbij aan dikkere bedrading en zware installatieautomaten die bestand zijn tegen langdurige hoge belasting.
Veel laadpalen zijn voorzien van een loadbalancer. Een loadbalancer zorgt voor een veilige verdeling van de stroom naar diverse apparaten. Als bijvoorbeeld de elektrische auto aan de lader staat én de inductiekookplaat wordt gebruikt, dan levert dat een piekstroom op. Een loadbalancer zorgt er dan voor dat de stroom naar de laadpaal tijdelijk wordt verlaagd en na het koken weer wordt verhoogd. Dat garandeert de veiligheid. Wanneer uw laadpaal niet voorzien is van een loadbalancer, is het raadzaam om deze in de meterkast te plaatsen.
Wilt u meer weten over verduurzaming en de gevolgen daarvan voor uw meterkast? We informeren u graag. Bel ons voor het maken van een afspraak zodat we samen de mogelijkheden voor uw situatie kunnen bespreken.
Recente reacties