- 27/10/2023
- By Jean-Paul Giesen
- commercieel
Help!: Mijn zonnepanelen schakelen uit!
Steeds meer huishoudens worden geconfronteerd met een probleem: de omvormers van hun zonnepanelen schakelen uit. Het aantal klachten hierover neemt toe en paneeleigenaren ontvangen vaak geen melding dat hun zonnepanelen zijn uitgeschakeld, wat mogelijk inkomstenverlies betekent. Maar hoe komt dit en is er iets aan te doen?
De werkelijke oorzaak
Vaak wordt gezegd dat de netbeheerder de omvormers uitschakelt via de slimme meter. Dit is echter niet waar. De problemen ontstaan doordat het elektriciteitsnet volloopt, ook wel congestie genoemd. Volgens de netcode (de NEN-EN 50160) moet de netspanning aan bepaalde normen voldoen. Eén van deze normen is dat de spanning normaal gesproken 230 volt moet zijn, en dat dit 10% mag afwijken. Dat betekent dat de spanning op het net altijd tussen de 207 en 253 volt moet liggen.
Congestie kan zowel aan de afgifte- als aan de afnamekant optreden: op een zonnige dag wordt veel stroom naar het net geleverd waardoor de netspanning kan stijgen. Deze kan zó hoog oplopen dat deze boven de 253 volt uitkomt waardoor de zonnepanelen niet langer kunnen terugleveren. Aan de afnamekant kan het voorkomen dat er te veel elektriciteit gevraagd wordt door bijvoorbeeld elektrische voertuigen en warmtepompen.
Capaciteitsproblemen
Netbeheerders hebben eenvoudigweg niet de capaciteit om individuele klachten op te lossen door het net te verzwaren. Dit betekent dat de omvormers zo nu en dan uitgeschakeld worden. Het kan echter gebeuren dat de omvormer bij de buren blijft werken terwijl dat bij u of in een andere wijk niet het geval is. Waarom?
Om elektrische energie te transporteren moet er sprake te zijn van een spanningsverschil. Hierbij zijn de dikte (weerstand) en de hoeveelheid stroom die door de kabels gaat belangrijk. Het verschil is essentieel. Elke woning is via dezelfde kabel aangesloten op een transformator die een spanning van 230 volt levert. Bovendien hebben alle woningen zonnepanelen. Zoals eerder vermeld, heeft u een verschil nodig om terug te kunnen leveren (ongeveer 1 volt per woning). Dus als u de eerste bent, gezien vanaf de transformator, verhoogt u de spanning van uw buurman van 230 naar 231 volt, en uw buurman doet hetzelfde en verhoogt de spanning naar 232 volt, enzovoort. Totdat de spanning in uw straat 253 volt bereikt. Daarna kan geen enkele woning meer terugleveren, aangezien een hogere spanning in strijd is met de netcode van 253 volt.
Advies van de netbeheerder
De netbeheerders geven adviezen om congestie en het uitschakelen van zonnepanelen te voorkomen:
- Richt uw zonnepanelen naar het oosten, westen of een combinatie ervan. Hierdoor voorkomt u de hoogste piek rond het middaguur die ontstaan op panelen die op het zuiden gericht zijn. De opbrengst verspreidt zich zo beter van de ochtend naar de late middag. Op deze momenten bent u waarschijnlijk zelf meer thuis en kunt u ook de opgewekte stroom gebruiken.
- Gebruik op zonnige dagen zoveel mogelijk zelf de stroom die u opwekt door uw apparaten slim te gebruiken zoals wasmachines, boilers en autoladers. Dit noemt men vraagsturing. Het vereist echter wel de nodige kennis en vaardigheden.
- Vraagsturing in combinatie met het elektriciteitsnet: Met een thuisbatterij kunt u de piek van opgewekte zonne-energie opslaan en later op de dag gebruiken. Hierover leest u meer in de blog over thuisaccu’s.
- Het kan ook zinvol zijn om na het uitvoeren van metingen aanpassingen aan de installatie te doen, zoals het gebruik van kortere en dikkere kabels en een betere fase selectie.
Wilt u meer weten over het voorkomen van het uitschakelen van uw zonnepanelen? Wij informeren u graag. Bel ons voor het maken van een afspraak zodat we samen de mogelijkheden voor uw situatie kunnen bespreken.
Recente reacties